Новини

МАТЕРІАЛИ ЛИСТУВАННЯ ДМИТРА ШОСТАКОВИЧА З СУМЧАНАМИ

У колекції Сумського обласного краєзнавчого музею зберігаються листи всесвітньовідомого композитора Дмитра Шостаковича до учнів Сумської загальноосвітньої школи № 18 та їх учителя співів Алли Криганової, фотографії із власного архіву композитора і партитура Дванадцятої симфонії з дарчим написом та автографом митця. Ці матеріали були, зокрема, презентовані на Всеукраїнській науковій конференції «Творчість С. Прокоф’єва і Дм. Шостаковича в контексті музичної культури України: традиції та сучасність» (2016 р.) Інною Довжинець – кандидатом мистецтвознавства, доцентом СумДПУ ім. А.С. Макаренка.
Творчі контакти сумчан із композитором виникли з ініціативи А. Криганової у 1967 р. – час надзвичайної популярності хорового співу, у стороні від якого не залишились і сумські школярі. Іншим важливим чинником такого дещо неочікуваного спілкування учнів провінційної школи з видатним композитором були особистісні якості Д. Шостаковича: відкритість, безпосередність і, як відзначав письменник М. Зощенко, нескінченна дитяча чистота митця.

Матеріали, пов’язані з ім’ям Д. Шостаковича, з фондового зібрання Сумського обласного краєзнавчого музею: фото Д. Шостаковича з дарчим написом 1967 р.; конверт та лист композитора до учнів школи № 18 м. Суми, 1967 р.; фотографія учнів 1-А класу школи № 18, 1965 р.; фотографія учнів 2-А класу школи № 18, 1966 р.