Новини

НА КУПАЛА СОНЦЕ ГРАЛО…

У розпал літа ми відзначаємо одне з найбільш містичних і чарівних свят року – Івана Купала.  Це свято літнього сонцестояння, свято Сонця, молодості та кохання. Його відзначають у ніч з 6 на 7 липня (за юліанським календарем), коли за народним повір’ям трави і квіти набувають магічної сили, а опівночі розквітає квітка папороті – хто її знайде, здобуде багатство і здоров’я.

Святкування Івана Купала супроводжується низкою і понині відомих в народі обрядів і звичаїв: умиванням «іванівською» росою, нічними купаннями, розпалюванням багаття та стрибанням через нього. Одним з головних атрибутів свята є купальські віночки, які дівчата плетуть з різних польових квітів і трав, а потім пускають їх по воді. До віночка вплітали ромашку, ружу, деревій, любисток, безсмертник, незабудку, полин, барвінок. За народним повір’ям купальські віночки наділені цілющою силою.

Днями маленькі сум’яни, які разом із мамами завітали до музею, стали учасниками інтерактивного заняття «Ой, плету, плету віночок, на воду пускаю». Про історію свята, обряди та традиції відвідувачам розповіла науковий співробітник Тетяна Мелетенко.

smart

smart

smart

smart