Новини

Ніч музеїв – 2017: 13 травня Сумський обласний краєзнавчий музей відвідало близько 3500 осіб

13 травня Сумський обласний краєзнавчий музей долучився до Міжнародної акції «Ніч музеїв». Цьогорічні заходи відбулись відразу у двох приміщеннях закладу: по вул. Г. Кондратьєва, 2 та по вул. Покровській, 2.

Спочатку увазі відвідувачів було представлено один із найстаріших експонатів музею – портрет відомого в Україні цукрозаводчика, благодійника і мецената Артемія Терещенка. Нещодавно цей раритет відродився стараннями фахівців Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Крім того, нарешті вдалося встановити авторство полотна, яке, за попередніми висновками, належить художнику, вчителю малювання Сумського повітового училища Якову Порубінському. Це єдина атрибутована і збережена до сьогодні робота митця.

«Скарби сумського фарфору» – таку назву отримала ще одна виставка, презентована в рамках «Ночі музеїв – 2017». Тут представлено авторські роботи працівників Сумського фарфорового заводу – художників Василя Єрмоленка, Віри Сіробаби-Климко, родини Шевченків та Олени Смірнової. Особливий інтерес викликали вишукані сувенірні вироби із сумською символікою, декоративний сервіз «Сива давнина», а також гігантський чайник, виготовлений до 20-річчя Сумського фарфорового заводу.

Як писати гусячим пером, звідки походить назва козацького каламаря, де навчалися каліграфічному письму, що таке «невиливайка» – про це та багато іншого відвідувачі музею дізналися під час презентації виставки писемного приладдя різних епох, продовженням якої стала інтерактивна акція «Проба пера». Усі бажаючі мали змогу написати листа справжніми чорнилами і пером на аркушах паперу з видами Сум та логотипом музею.

Акція «Ніч музеїв» тривала від 17 години до останнього відвідувача. Загалом під час її проведення музей відвідало близько 3500 осіб.