Новини

Презентація виставки «Пантелеймон Куліш: сторінки життя та творчості» з нагоди 200-річчя від дня народження П. Куліша в Сумському обласному краєзнавчому музеї.

7 серпня Сумський обласний краєзнавчий музей відповідно до плану заходів управління культури Сумської обласної державної адміністрації представив виставковий проект «Пантелеймон Куліш: сторінки життя та творчості» з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження П. Куліша.
Презентація виставки відбулася за участі начальника управління культури Сумської обласної державної адміністрації, заслуженого працівника культури України Олени Мельник, яка зазначила, що цього дня на урочистих заходах, які проходять на малій батьківщині П. Куліша на Шосткинщині, зібралися шанувальники його творчості. Підкреслила, що реалізований музеєм виставковий проект, буде цікавим не лише для дослідників життя та творчості П.Куліша, а й для школярів та студентської молоді, стане майданчиком для проведення різноманітних інтерактивних заходів.
Директор Сумського обласного краєзнавчого музею Владислав Терентьєв відмітив, що в процесі реалізації даного проекту було проведено ґрунтовне дослідження, максимально використано фондове зібрання нашого музею, залучено матеріали з архівних та музейних установ. Виставка побудована за тематичним принципом, який репрезентує П. Куліша як видатного етнографа, письменника, перекладача, мовознавця.
На виставці представлено більше 40 унікальних видань, серед яких раритетні книги, видані за життя П. Куліша, зокрема, збірки «Украинскія народные преданія» (1847 р.) та «Записки о Южной Руси» (1856 р.), роман «Чорна рада. Хроніка 1663 року» (1857 р.), «Граматка» (1857 р.), збірка поезій «Досвітки»       (1862 р.), періодичні видання другої половини ХІХ – початку   ХХ ст. Увагу привертають унікальні світлини хати, в якій провів останні роки свого життя П.Куліш та його могили, зроблені на початку ХХ ст. Експонується оригінальна графічна робота «Лірик Д. Погорілий» Л. Жемчужникова, створена за малюнком П.Куліша, з фондового зібрання Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького. В експозиції відтворено типологічний інтер’єр робочого кабінету письменника, побутові предмети, які передають атмосферу того часу.
Увічнення пам’яті нашого видатного земляка представлено ювілейними випусками конвертів, марок пошти України та пам’ятною монетою Національного банку України до 200-річчя від дня народження П. Куліша.
З матеріалами виставки гостей ознайомила куратор проекту завідувачка відділом музею Аліна Конотоп.