Новини

«Свічка плакала в скорботі»: година пам’яті до 85-х роковин Голодомору 1932-1933 рр. в Україні

22 листопада 2017 р. у Сумському обласному краєзнавчому музеї відбулась година пам’яті жертв Голодомору 1932 – 1933 рр. в Україні. Молодь Сумщини – студенти Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д.С. Бортнянського (педагог Галина Бабич) та учні Сумської спеціалізованої школи № 1 – зібралась у музейній залі, де розміщено експозицію «Голодомори та Великий терор 1930-х рр. на Сумщині – злочини тоталітарного режиму», яка висвітлює трагедію більшовицького терору на теренах нинішньої Сумської області.

Про Голодомор 1932 – 1933 рр. як свідомо сплановане вбивство українців сталінським тоталітарним режимом говорила модератор заходу – науковий співробітник музею Валентина Костенко. Учасники зустрічі переглянули фрагменти документальної кінохроніки 1930-х рр. та запалили свічу Пам’яті у знак скорботи за невинно загубленими життями співвітчизників.

У виконанні ансамблю духових інструментів та дуету скрипалів – студентів СВУМіК ім. Д.С. Бортнянського – прозвучали музичні композиції «Мелодія» М. Скорика та «Пісня таємничого саду» Р. Ловланда. Студенти також прочитали поезії Г. Нечесної – «Ті чорні дні голодомору», Н. Тривайло – «Полум’я скорботи», Л. Васильєвої – «До Дня пам’яті жертв Голодомору», та уривок з оповідання Гр. Тютюнника «Перед грозою».

На завершення заходу його учасники ознайомились із матеріалами експозиції, що репрезентують події Голодомору 1932-1933 рр. на Сумщині.