Новини

«СОБОРНІСТЬ УКРАЇНИ: ПІД ПРАПОРОМ ВОЛІ»

Напередодні відзначення Дня Соборності в Сумському обласному краєзнавчому музеї презентовано фотодокументальну виставку «Соборність України: під прапором волі», що стала важливим доповненням  експозиції «Події Української революції 1917–1921 рр. на Сумщині». На відкриття виставки завітали курсанти філії Харківського національного університету внутрішніх справ, представники закладів культури, громадськості. Її також оглянули учні загальноосвітньої школи с. Чернеччина Сумського району.

Як відзначив директор музею Владислав Терентьєв, гасло цьогорічного Дня Соборності «Ми – це Україна» нагадує про те, що акт Соборності – не лише історична подія, а й важливий чинник націєтворчого сьогодення.

Науковий співробітник Олена Любимова ознайомила гостей із матеріалами виставки. Тут представлені документи та фото з фондів музею та центральних архівних установ України: копії Передвступної угоди про об’єднання УНР і ЗУНР, підписаної у м. Фастів 1 грудня 1918 р., Універсалу Директорії  УНР про злуку всіх українських земель, урядових наказів, циркулярів і відозв тощо. Про урочисту акцію святкування і проголошення Акта Злуки, що відбулася 22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі, розповідають історичні фотографії та документи. Окремий комплекс матеріалів присвячений видатним військовим та державним діячам Української революції 1917-1921 рр., уродженцям Сумщини. На виставці експонуються рідкісні видання Канадсько-Українського Бібліотечного центру (м. Торонто) зі спогадами учасників вікопомних подій. Цікавими є філателістичні та нумізматичні матеріали: конверти та  марки пошти України, пам’ятні та ювілейні монети Національного банку України, присвячені визначним датам Української революції 1917-1921 рр., видатним особистостям, які виборювали державність і незалежність Української держави у ХХ ст., Дню Соборності України.

Цей день набуває особливого значення та звучання сьогодні, коли територіальну цілісність держави доводиться відстоювати зі зброєю в руках. У День Соборності ми ще раз нагадуємо, що Україна – неподільна, а її сила – в єдності.