Новини

ТРИСТОРОННЄ СПІВРОБІТНИЦТВО З ДОСЛІДЖЕННЯ АРХЕОЛОГІЧНОЇ СПАДЩИНИ СУМЩИНИ

Минулого тижня до музею завітали кандидат історичних наук, зав. кафедри археології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олег Білинський та кандидат історичних наук, ст. науковий співробітник Музею археології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Костянтин Пеляшенко.

Вже п’ятий рік Археологічна експедиція Києво-Могилянської академії під керівництвом О. Білинського проводить розкопки на пам’ятках скіфського часу в басейні Псла на Сумщині. До цих досліджень традиційно долучається Сумський обласний краєзнавчий музей.

Цього року розпочато роботу над новим проєктом «Пізньоскіфський–ранньосарматський періоди у басейні Псла». Вчені вивчали кераміку з пам’яток скіфського часу, яка зберігається у фондах музею. Були оглянуті колекції матеріалів, що налічують понад 2,5 тис. артефактів.

Костянтин Пеляшенко передав до бібліотеки музею свою монографію «Ліплений посуд скіфського часу населення Дніпро-Донецького Лісостепу» (2020). Робота присвячена характеристиці ліпленого посуду і гончарних традицій населення скіфського часу, що мешкало у лісостеповій смузі між Дніпром та Сіверським Дінцем.