Новини

ПРЕДМЕТИ З КОЛЕКЦІЇ СУМСЬКОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ ВНЕСЕНО ДО ДЕРЖАВНОГО РЕЄСТРУ НАЦІОНАЛЬНОГО КУЛЬТУРНОГО НАДБАННЯ

Наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 19.07.2021 р. № 530 шість предметів з колекції Сумського обласного краєзнавчого музею внесено до Державного реєстру національного культурного надбання. Серед них – унікальний нагрудний ланцюг з виїмчастими емалями середини ІІІ – початку ІV ст.
Ланцюг складається з семи деталей, розміщених від середини симетрично в обидва боки. У центрі розташована велика двохрога лунниця-утримувач ланцюга зі стилізованим півмісяцем, розділеним навпіл широкою ажурною смужкою. До неї симетрично приєднані дві круглі ажурні з емалями ланки із зображенням колової сонячної свастики. До круглих ланок приєднані ажурні утримувачі у вигляді пластин мощинського типу, прикрашені композицією з геометричних форм. Останню ланку ланцюга представляють крупні фібули, з розташованим ярусами ажурним геометричним орнаментом з трикутників. В оздобленні відлитих з бронзи елементів ланцюга використано червону, помаранчеву та зелену емаль.
Нагрудний ланцюг відноситься до виробів Середньодніпровського ювелірного центру виїмчастих емалей (межигірсько-борзнянський етап) київської археологічної культури і характеризує розвиток ювелірного мистецтва та історію побуту населення Дніпровського Лівобережжя ІІІ–V ст.
Музейний предмет є унікальним, має виняткову культурну цінність як об’єкт матеріальної культури, що має художнє, історичне, музейне та наукове значення.