Новини

ШЕВЧЕНКІАНА СУМСЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ

Сумщина – край, із яким пов’язаний життєвий і творчій шлях Тараса Шевченка. Серед його друзів і знайомих — видатні історики і письменники — уродженці сумської землі: Пантелеймон Куліш, Петро Соколов, Микола Маркевич, Олександр Лазаревський та інші. 1918 р. у Ромнах встановлено перший повноростний пам’ятник поету, автором якого є наш земляк Іван Кавалерідзе.
До 210-ї річниці від дня народження Т. Шевченка у музеї сформовано експозиційний комплекс, де представлено оригінальні предмети з фондової колекції. Локацію створено у межах виставки «Становлення Української Державності: постаті та артефакти у музейному просторі», адже Т. Шевченко став символом боротьби багатьох поколінь українців за незалежність. На виставці експонується панно кролевецького ткацтва, виготовлене до 150-річчя від дня народження поета (автор Іван Дудар), набір поштових листівок «Українські народні пісні на слова Т. Шевченка» (1963), авторські роботи Михайла Лисенка – «Тарас Шевченко» (1961) і макет скульптурної композиції «Над Дніпром» (1964). Справжньою окрасою є видання поеми Т. Шевченка «Гайдамаки» 1919 р., ілюстроване Опанасом Сластіоном.
Виставку доповнили збірки творів поета і праці, присвячені його біографії, зокрема, зв’язкам із Сумщиною. Експонуються примірники «Кобзаря» Т. Шевченка (1910, 1930, 1934 й 1961 рр.) і факсимільне видання першої збірки 1840 р. Привертають увагу брошури «Впорядкування могили Шевченка» (1928) і «Спогади про Шевченка» (1930), малоформатні видання «Заповіт» мовами народів світу (1961) і факсиміле захалявної книжечки з рукописом творів поета. Цікавою є «Мала книжка. Вірші», де вміщено твір «Ой по горі роман цвіте», написаний Т. Шевченком 1859 р. під час перебування на Сумщині. Представлено естампи, створені 1983 р. художником-земляком Миколою Бондаренком за мотивами творів Т. Шевченка. Привертає увагу філателія і нумізматика, наприклад – поштові конверти з маркою Української підпільної пошти, випущені до ювілею з дня народження поета. Родзинкою музейної шевченкіани є зшиток з віршами і малюнками П. Соколова, датований 1850 р. Він присвятив багато творів Кобзарю («Розмова з Тарасом Григоровичем…», «На вічну пам’ять Т. Шевченку» та ін.), створив малюнки, що зберегли для нас образ поета.
В межах відзначення 210-ї річниці від дня народження Т. Шевченка із цими та іншими матеріалами ознайомилися школярі і студенти міста, вчителі з м. Лебедин.