Новини

ІНТЕРАКТИВНИЙ ЗАХІД ДО РІЗДВЯНО-НОВОРІЧНИХ СВЯТ

Під час зимових канікул учні 1 (5) класу Сумської гімназії №1 завітали до краєзнавчого музею, де взяли участь у інтерактивному музейному заході до різдвяно-новорічних свят.

Діти познайомилися з матеріалами виставки-інсталяції «Різдвяні традиції України: від пращурів до сьогодення», яка створена у музейному просторі української оселі кінця ХІХ – першої чверті ХХ ст. і є своєрідною сценою, автентичною історичною локацією, на якій ведеться розповідь про різноманітність й унікальність різдвяно-новорічних звичаїв і традицій українців. Сьогодні, як ніколи, важливе значення мають прадавні звичаї та обряди наших пращурів, які ми зберігаємо і відтворюємо – саме вони є відображенням генетичного коду нації. На виставці створено інтерактивні локації, що є тематичними фотозонами.

На локації «Вечорниці» діти дізналися про особливості відзначення Дня великомучениці Катерини, традиції та прикмети пов’язані з ворожінням у цей день. Цікавим був інтерактив «Калита», яку наші пращури влаштовували на свято Андрія Первозваного. Одну з найважливіших і найбільш цікавих різдвяних традицій – Святий вечір напередодні Різдва, репрезентує локація «Різдвяний стіл». Діти побачили традиційні різдвяно-новорічні прикраси українців – солом’яного «Павука» й «Дідуха», святкові рушники, хатні ікони та посуд кінця ХІХ ст. – початку ХХ ст., долучилися до відтворення різдвяної традиції – приготування святкової куті. Захоплюючим для школярів стало відтворення колядувальних і щедрувальних традицій на теренах краю – водіння «Кози» і «Меланки», вони з задоволенням переодягалися у костюми відповідних фольклорних персонажів, виконували сучасні колядки та щедрівки. Цікавою для дітей стала локація «Новий рік – 2023 – крок до Перемоги!», де представлено новорічну ялинку, прикрашену у патріотичних кольорах, їх власні малюнки, що відображають емоції та уявлення про святкування Нового року у військовий час.

Наприкінці заходу діти взяли участь у новорічній вікторині, отримали подарунки, зробили колективні фото на згадку у музейних локаціях.