Новини

Історична година до 100-річчя початку Української революції 1917-1921 років та створення Української Центральної Ради

15 березня в Сумському обласному краєзнавчому музеї відбулась історична година, присвячена 100-річчю початку Української революції 1917-1921 років та створення Української Центральної Ради.

Початок Української революції пов’язаний зі створенням 17 березня 1917 р. Української Центральної ради на чолі з видатним українським істориком, активним діячем національного руху Михайлом Грушевським. Революція була явищем загальноукраїнським: згуртування національних сил і активна підтримка діяльності Центральної Ради відбувалась і на Сумщині.

Учасники заходу – студенти Сумського коледжу харчових технологій НУХТ – ознайомились із матеріалами, що висвітлюють події 1917 р. у нашому краї. Це, насамперед, фотографії мітингів і маніфестацій, які проходили в Сумах, Ромнах, Шостці в лютому — березні 1917 р. під гаслами Української революції, документи про діяльність в Сумах товариства «Просвіта», копії відозв, циркулярів, наказів Української Центральної Ради, які розповсюджувались на Сумщині, фотодокументальні свідчення про уродженців краю – активних діячів Української революції. Окремий комплекс матеріалів подає відомості про уродженця Глухівщини, художника – графіка Г. Нарбута, який на замовлення Центральної Ради виконував проекти грошових знаків, поштових марок, Державного гербу й печатки, військового однострою армії УНР, обкладинок до ратифікаційних актів, грамот з нагоди різних урочистих подій.