Новини

ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ БІОЛОГІЧНОГО РІЗНОМАНІТТЯ

22 травня – Міжнародний день біорізноманіття. Цей день було проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 2000 р. на честь прийняття Конвенції про біорізноманіття. Саме з того часу діяльність зі збереження видів стала предметом міжнародного права.

Біологічне різноманіття є основою життя. Це сукупність усіх видів живих організмів, невід’ємною частиною яких є людина.

Серед загроз збереженню видів слід назвати вирубування лісів, розорювання степових та лучних ділянок природної рослинності, неконтрольоване використання добрив та пестицидів, висушування болотних комплексів, нерегульований випас домашніх тварин.

Природно-заповідний фонд Сумщини наразі налічує 297 об’єктів загальною площею 178745,3 га, що становить 7,5% від площі області. Фауна області представлена 447 видами хребетних тварин. Сумщина  знаходиться на північному сході країни в межах двох фізико-географічних зон – Полісся і Лісостепу, що зумовлює багатство фауни і флори у регіоні. В області мешкає 108 видів представників фауни, занесених до Червоної книги України.

Напередодні Міжнародного дня біорізноманіття до Сумського обласного краєзнавчого музею завітали учні ЗОШ № 4 м. Суми. Діти оглянули експозицію «Рослинний і тваринний світ Сумщини», поглибили свої знання про рідкісні та зникаючі види рослин і тварин, занесені до Червоної книги України та Червоного списку Сумської області. Науковий співробітник музею Лариса Гаврилів розповіла про основні причини втрати біологічного розмаїття та швидкі темпи зникнення видового складу флори і фауни з поверхні Землі, причиною яких є і безгосподарська діяльність людини.

Щорічне відзначення Міжнародного дня біорізноманіття – це чудова можливість ще раз нагадати про необхідність дбайливої охорони довкілля та усвідомити відповідальність за збереження цієї дорогоцінної спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь.