Новини

До фондів музею передано скарб давньоруського часу.

20 лютого до фондів Сумського обласного краєзнавчого музею було передано цінні артефакти давньоруського часу – п’ять срібних гривень, виявлених неподалік с. Дернове Тростянецького району Сумської області. Ініціаторами акції виступили сумчани – організатор приватного музею «Причал Одіссея» Сергій Гуцан та Роман Бобков. До урочистостей долучились науковці, краєзнавці, представники громадськості та ЗМІ.

З вітальним словом до учасників акції звернувся очільник музею Владислав Терентьєв, який відзначив, що ця унікальна і значуща подія відбувається у рік відзначення 100-ліття заснування Сумського художньо-історичного музею. Своєрідний екскурс в історію археологічних досліджень, проведених за участі працівників закладу – з 1920-х рр. і до сьогодення – зробила завідувачка науково-дослідним сектором археології Лариса Білинська.

Ґрунтовний фаховий відеокоментар щодо атрибуції та особливостей переданого скарбу надав кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу давньоруської археології Інституту археології НАН України Олексій Комар. До фізико-хімічної характеристики предметів скарбу та значення цих даних в контексті атрибуції старожитностей звернувся кандидат фізико-математичних наук, заступник завідувача відділом ядерно-фізичних методів і досліджень Інституту прикладної фізики НАН України Олександр Бугай. Його колега Володимир Білик продемонстрував процес аналізу елементного складу предметів скарбу із застосуванням портативного спектрометру.

Запрошені до слова Сергій Гуцан і Роман Бобков підкреслили власне прагнення передати ці науково важливі об’єкти археології державному музейному закладу.

Урочистості завершились офіційним підписанням актів передачі артефактів до фондів музею.