Новини

Обласний семінар-практикум «Використання ядерно- фізичних методів для збереження об’єктів культурної спадщини»

17 жовтня на базі обласного краєзнавчого музею проведено обласний науково-практичний семінар для керівників та головних зберігачів фондів комунальних музейних закладів області.

Учасники семінару відвідали лабораторії Інституту прикладної фізики НАН України, де ознайомились із загальними принципами роботи аналітичного прискорювального комплексу, що дозволяє вивчати структуру і склад різних матеріалів, та прискорювального мас-спектрометру – приладу, за допомогою якого, серед іншого, проводиться датування артефактів. Музейники також вивчили досвід співпраці Сумського обласного краєзнавчого музею та Сумського обласного художнього музею ім. Н. Онацького з Інститутом прикладної фізики НАН України.

У ході заходу розглянуто актуальні питання музейної діяльності в умовах проведення адміністративної реформи та формування нових територіальних громад, обговорено ключові новації Порядку обліку об’єктів культурної спадщини.

Важливою складовою зустрічі стало обговорення сучасних методів організації музейного простору, нових підходів до презентації складних питань історичного минулого у краєзнавчих музеях.