Новини

Пряслице з написом «СЛАВНО»

Пряслице. Пірофіліт. ХІ–ХІІ ст. Давня Русь.

Розкопки О. В.Сухобокова, 1986 р.

Виявлене на території зруйнованого курганного могильника біля с. Ницаха Тростянецького району Сумської області.

Пряслице – тягарець, який насаджували на веретено, щоб покращити його обертання. Їх виготовляли з глини, металу, каменю пірофіліту.
Поклади пірофіліту (шиферу), який добре пиляється і полірується, розроблялися на єдиному в Європі родовищі, розташованому біля міста Овруч (Житомирська область). Тут виявлені залишки майстерень з його видобутку і обробки. З каменоломень Овруча в різні кінці Русі йшли великі партії плит для культового й цивільного зодчества, заготовки для саркофагів, а також плитки для виготовлення ювелірних формочок та дрібних виробів.

Маленький предмет, часто не помічений відвідувачами у музейних вітринах, відкриває цілу сторінку в історії Давньої Русі. Виточені, виготовлені з рожевого та червоного пірофілітового сланцю овруцькі прясельця дуже цінувались і розходились по всій Русі та за її межі. Власниці старанно мітили їх, видряпуючи різні позначки, іноді власні імена.
Прясельця з написами – рідкісні знахідки. Збережене у фондах музею пряслице діаметром 2 см і отвором 0,7 см з темно-бузкового пірофіліту на одному пласкому боці має видряпане слово СЛАВНО (ймовірно, ім’я власниці), а на іншому – чотири риски навхрест.

Прясельця з пірофіліту були поширені на території Русі в Х – першій половині ХІІІ ст., після монгольського завоювання вони знову стають глиняними.

Опубліковане у: Сухобоков О. В. Дніпровське Лісостепове Лівобережжя у VІІІ–ХІІІ ст. Київ, 1992.