Новини

«Ті, хто врятували світ»: у музеї вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

12 грудня до Сумського обласного краєзнавчого музею завітали учні Сумського центру ПТО. Тут відбувся тематичний захід «Фенікси Чорнобиля» до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Після вибуху на 4-му енергоблоці ЧАЕС в район аварії прибували робітники, інженери, медики, вчені, працівники органів внутрішніх справ, журналісти, спеціалісти різних галузей народного господарства, військові частини. Пізніше їх назвали «ліквідаторами». Загальна кількість ліквідаторів – більше 600 тис. осіб.

В ході мультимедійної музейної програми «Ті, хто врятували світ» науковий співробітник Лариса Гаврилів розповіла молоді про героїв-пожежників, які найпершими прийняли на себе удар стихії; про «чорнобильських дайверів», які запобігли другому руйнівному вибуху; про вертольотчиків, які отримували значні дози опромінення, скидаючи у зруйнований реактор мішки з піском, свинцем, бором, доломітами і глиною; про шахтарів, які вирили 136-метровий тунель під реактор і зробили бетонну подушку з системою охолодження, щоб запобігти проникненню розплаву у ґрунт.

Гості заходу переглянули кадри документальної кінохроніки, знятої на місці катастрофи, та вшанували пам’ять ліквідаторів, загиблих і померлих внаслідок опромінення.