Новини

У Низах відбувся Х ювілейний концерт до дня іменин Петра Ілліча Чайковського.

Щорічно 12 липня, у день святих апостолів Петра і Павла, до будинку Кондратьєвих у селищі Низи, де протягом 1871 – 1879 рр. майже щоліта відпочивав і творив Петро Ілліч Чайковський, з’їжджаються прихильники музичного генія всесвітньовідомого композитора.

Цьогоріч така зустріч відбулась уже вдесяте. Як своєрідне продовження традиції літературно-музичних вечорів, що влаштовувались у низівській садибі у ХІХ ст., вона зібрала музикантів, художників і поетів – професіоналів і початківців.

З вітальним словом до учасників концерту звернулись науковий співробітник музею Любов Коген та настоятель храму Іоанна Богослова селища Низи ієрей Костянтин Катаєв.

Концертну програму відкрив «Сентиментальний вальс», написаний П.Чайковським у Низах (виконавець – Надія Запорожець). Далі прозвучали інструментальні та вокальні композиції у виконанні викладачки Ніжинської хореографічної школи Ольги Гроздовської, викладачів Сумської музичної школи № 1 Людмили Буряк (концертмейстерка Оксана Коген) і Дмитра Сіробаби, сумської композиторки і поетеси Людмили Ромен, учасника Національної заслуженої академічної капели України «Думка» Олександра Плюща (концертмейстерка Марія Данильченко).

Естафету виступів продовжили самодіяльний хор Низівського будинку культури «Берегиня», викладачка Низівської музичної школи Ганна Шепеленко та її вихованці Андрій Тимченко й Олександр Мірошніченко, учениця цієї ж школи Рената Волошина.

Свої ліричні твори представили поети Сергій Коровенко, Віра Мельник і Ганна Приходько.

Яскравою кульмінацією свята став виступ народного артиста України Миколи Ластовецького та Алли Ластовецької (концертмейстерка Ганна Приходько).

Після концерту гості оглянули виставку живописних робіт сумського художника Івана Кондратенка.