Новини

МУЛЬТИМЕДІЙНА ТЕМАТИЧНА ПРОГРАМА «Т.Г. ШЕВЧЕНКО І СУМЩИНА»

9 березня в музеї проведено мультимедійну тематичну програму до 207-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. Учасниками заходу стали студенти Сумського фахового коледжу мистецтв і культури імені Д.С. Бортнянського.

Співробітник музею Аліна Конотоп розповіла про уродженців нашого краю – друзів і знайомих Т. Шевченка: істориків, письменників й етнографів Миколу Маркевича та Пантелеймона Куліша, поета і художника Петра Соколова, родини Лазаревських, Огієвських, Хрущових і Рєпніних. Студенти дізналися про подорожі Т. Шевченка територією сучасної Сумщини, написані ним під час цих мандрівок художні та поетичні твори. Згадали про увічнення образу поета у монументальному мистецтві, зокрема – встановлення першого пам’ятника Т. Шевченку в Ромнах у 1918 р., скульптором якого був Іван Кавалерідзе.

На заході прозвучав вірш «Ой по горі роман цвіте», написаний Т. Шевченком 7 червня 1859 р. у с. Лифиному на Сумщині, твори «Мені тринадцятий минало», «Думи мої, думи мої», «Бандуристе, орле сизий», фрагменти з щоденника Кобзаря зі згадками про осіб, біографічно пов’язаних із Сумщиною. Емоційним акцентом заходу став вірш Т. Шевченка «Утоплена» у виконанні студентки СФКМіК Ксенії Полонської.