Новини

ПРОДОВЖУЄМО ШЕВЧЕНКІВСЬКІ ДНІ В МУЗЕЇ!

Під час музейної практики студентів третього курсу спеціальності «Культурологія» Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка – в день народження Тараса Шевченка – у краєзнавчому музеї проведено інтерактивну театралізовану екскурсію. Спільний творчий проєкт реалізований завдяки куратору студентської практики, доценту кафедри музикознавства та культурології СумДПУ, Заслуженому працівнику культури України Дмитру Будянському, студентам-практикантам вузу і завідувачці відділу історії краю з найдавніших часів до початку ХХ ст. музею Аліні Конотоп.

Учасниками заходу стали студенти відділу режисури Сумського фахового коледжу мистецтв і культури імені Д. С. Бортнянського, студенти-практиканти з СумДПУ, викладачі цих навчальних закладів, співробітники музею.

Студенти-культурологи, в рамках проходження практики, опрацювали надані музеєм довідкові шевченківські матеріали і виступили під час театралізованої екскурсії. Присутні дізналися про перебування Т. Шевченка на теренах Сумського краю, зокрема, відвідини ним Глухівщини, Конотопщини, Кролевеччини, Лебединщини й Роменщини, де він зупинявся у своїх друзів і знайомих. Згадали видатних культурних і громадських діячів, уродженців сумського краю, біографічно пов’язаних з Кобзарем, пригадали художні роботи і поетичні твори написані ним на Сумщині. Відвідувачі дізналися про увічнення образу Т. Шевченка у монументальному мистецтві – встановлення пам’ятників поету на теренах краю, зокрема – про відкриття монументу у м. Ромни 1918 р., авторства Івана Кавалерідзе.

Учасники заходу познайомилися з фрагментами із щоденника Кобзаря, зі згадками про його друзів-земляків і перебування поета на території Сумського краю, почули твори Т. Шевченка, зокрема: «Бандуристе, орле сизий», «Ой по горі роман цвіте» і вступ до «Тризни», які майстерно декламував Дмитро Будянський. Особливо чуйно прозвучав твір Т. Шевченка «Тополя» у виконанні студентки другого курсу відділу режисури Сумського фахового коледжу мистецтв і культури імені Дмитра Бортнянського Маргарити Лугачової. Присутні взяли активну участь у вікторині «Як я знаю Шевченка».

Захід завершився неперевершеним музичним виконанням пісні Данила Крижанівського на вірші Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий». Твір поета майстерно прозвучав завдяки викладачці кафедри хореографії та музичного мистецтва СумДПУ Наталії Єрьоменко і доценту цієї ж кафедри, Заслуженому артисту естрадного мистецтва України Андрію Єрьоменку.